Google'ın Adsense programı dışında düzenli ödeme yapan yada Türk hitlerini değerlendiren popüler firmaların olmaması sebebiyle Linkz, Adnet, Mynet ADklik, Reklamstore ve Adtech gibi internetteki reklam pazarının önemli oyuncuları büyük aşama kaydetti. Bazı münferit sorunlar dışında, ve kontör konusundaki etik anlaşmazlıkları gözardı edersen bu firmalar site sahiplerine maddi getiri anlamında büyük fayda sağladılar. Bu pazara dahil olacağı birkaç ay önce açıklanan Turkticaret.net için beklemedeydik. Hatta yazar arkadaşlar Adhood reklam servisinin devreye girdiklerini bu site içinde duyurdular.
Gözlemde bulunmadan yazmak istemedim. Bilindiği üzere hosting/domain konusunda fazlasıyla şikayet aldığı için, bu servisin nasıl işleyeceği konusunda tereddütlerim vardı. Üzülerek belirtmek isterim ki, Turkticaret.net bu konuda da profesyonelce davranamadı.
Akşam saatlerinde Adhood ile alakalı bilgilere ulaşmak için Google'da bir araştırma yaptım. Aralarında devlet sitelerininde bulunduğu bir çok hosting müşterisinin web sitesine konulan toolbar reklam yüzünden bir çok forum başlığı açılmış. Açıldığı gün 70.000'in üzerinde reklam yayıncısını gördüğümde böyle bir durumu öngörmemiştim.
Yapıcı bir eleştiri getirmek gerekirse, TurkTicaret.net'in geri adım atması, ve talep eden müşterilerinin bu reklam servisinden faydalanması için gerekli çalışmaları başlatması en doğru karar olacaktır. Hukuki konulara vakıf olmadığım için işin bu yönüne hiç girmiyorum. Fakat kaymakamlık sitelerine dahi eklenen bu reklamın sözleşmede geçmemesinden ötürü kanuni olarak bir yaptırıma sebep olur mu? Buda hukuki konularının profesyonellerinin görüşleri ile netleşecektir.
Gerek müşteri sayısı, gerekse sunulan hizmetlerin çerçevesi düşünüldüğünde, alanında büyük bir güç olan Turkticaret.net'in bu mağduriyeti ortadan kaldırmasını umuyorum.
Forumlarda ve kişisel bloglardaki yorumlarda not aldığım bazı tavsiyeleri sıralamak istiyorum. Umuyorum ki Turkticaret.net'den bir yetkili okur.
1- Bünyesinde birçok yetenekli yazılımcı ve tasarımcı bulunduran bir firmanın böyle bir servisin web sitesini wordpress üzerinden sunması tepki çekmiş. /*Çok önemli bir ayrıntı olmasa da, prestij ve vizyon ayrı bir şeydir.*/
2- Sitenin web tarayıcılarda sorun çıkarması. Firefox ile üye olanlar bu yönde şikayet belirtmişler.
3- Sözleşmede yayıncının haylice aleyhine olan bazı maddeler. (Örneğin, "Yayıncının", "Adhood" tarafından belirlenen sürelerde ödemenin yapılmaması halinde işbu sözleşmeyi feshetmeyeceğini ve/veya " Adhood’a ve Adhood Programının yapımcısı ve yöneticisi" aleyhine sözleşmeye ve ödemeye ilişkin edimlerin yerine getirilmediğini iddia etmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Bu durumda, Yayıncı ancak beş günden az olmamak üzere süre vererek akdi feshedebilir...)
4- Önceleri ücretsiz hostlardaki reklam frame ve bannerlarını kaldırmak için uğraşan insanlar, şimdi ücretini ödediği serviste reklam kaldırma yollarını arıyorlar.
Türk girişimcilerin sanal dünyaya yatırımlarını desteklemek Türk web dünyasındaki bir çok insanın ortak düşüncesidir. Adhood'u bir çok kişi ön yargısız bekledi. Bu yazıyı yazmaktaki amacı da Adhood'u baltalamak değil, izlenen yoldan sapmadığı takdirde, kendisini baltalamaması için eleştiri bazlı yapıcı öneriler sunmaktır. Umarım dikkate alan yetkili birileri çıkar.